Pazaryeri; internet üzerinden açılan online satış gerçekleştirilen mağazalara verilen isimdir. Trendyol, hepsiburada, N11 gibi siteler pazaryeri olarak geçmektedir. Bu siteler üzerinden üreticiler ve satıcılar birer mağaza açmaktadır. Bu tarz sitelerde açılan mağazalarda ürünler sergilenmektedir. Ürünlerin sergilendiği bu yerlere pazaryeri adı verilir. Pazaryeri entegrasyonu birden fazla sitede bulunan mağazalarımızı tek bir yerden kontrol etmemize yaramaktadır.
Her sitedeki mağazamıza ayrı ayrı ürün bilgilerini girmek, ürün stoklarının takibini yapmak ve gelen siparişlere yanıt vermek zor olacağı için tek bir program ve site üzerinden takibini yapıyor olmak hem satışı hızlandıracaktır hem de iş yükünüzü azaltacaktır. Böylece mağazalarımızda bulunan ürün bilgilerini tek tek girmek yerine ya da siparişlerimizi tek tek kontrol etmek yerine tek bir merkez üzerinden kontrollerini yapabilmekteyiz.
Menüden Entegrasyonlar > Pazaryeri Entegrasyonu ekranına gidilir. Hangi Pazaryerinde mağazamız var ise o pazaryerinin üstü tıklanır.
Entegrasyon ayarlarını pazaryerini seçtikten sonra grafiklerin altında görmekteyiz.
Öncelikle entegrasyon ayarlarını yapmalıyız. Entegrasyon ayarları bizim pazaryerlerindeki bilgileri girdiğimiz alandır. Hangi kolonları aktarmak istediğimizi ve genel entegrasyon ayarlarımızı bu alandan yapabiliriz. ''Entegrasyon ayarları'' sekmesine tıklanır.
Entegrasyon ayarlarında öncelikle pazaryerinden almış olduğumuz ''API anahtarı ve şifresini'' girmeliyiz. Daha sonra tüm alanları aktarmak istediğimiz şekilde girişlerini yapıp aşağıda bulunan bilgileri ''kaydet ve pazaryerine bağlan'' butonuna tıklanır.
Kategorilerimizi doğru eşleştiriyor olmak ürünlerimizin pazaryerine aktarımında sorun yaşamamızı engelleyecektir. Eşleştirmek istediğimiz kategoriyi seçerek hemen yanında bulunan ''ara'' butonuna tıklanır. Aşağıda çıkan kategorinin hemen yanında ''ekle'' butonuna tıklanır.
Kategoriyi bulup ''ekle'' dedikten sonra pazaryerine ait kategoriler çıkmaktadır. Pazaryerine ait kategorilerin en alt kategorisine kadar seçmemiz gerekmektedir. En alt kategoriye geldikten sonra ''ileri'' diyerek pazaryerine ait kategoriler için istenen özel açıklama alanları varsa onlar girilir. Daha sonra ''eşleştir'' butonuna tıklayarak pazaryerimize ait kategori ile eşleştirmiş oluruz.
Kategori eşleştirmemizi yaptıktan sonra toplu özellik atama işlemimizi yapmamız gerekmektedir. ''Toplu özellik atama'' sekmesine tıklanır.
Kategori eşleştirmesi yaparken pazaryeri tarafından istenen kategoriye ait bilgileri girmiştik. Bu sekmede de kategoriye bağlı ürünlerin özellik atamalarını yapmaktayız. Kategori seçimini ve marka seçimini yaptıktan sonra ''filtrele'' butonuna tıklarız. Filtrele dedikten sonra ürünler aşağıda satır halinde gözükmektedir. Tüm ürünlerimizi filtreleyip ''değer ata'' diyebiliriz. Fakat eğer aşağıda gözüken ürünlerimizin değerleri birbirinden farklı ise ürünlerimizin kutucuklarını işaretleyip o şekilde değer ata dememiz gerekmektedir.
Değer ata dedikten sonra çıkan ekranda özelliklere göre değerleri sırasıyla girmeliyiz. Değerleri aynı olan ürünlerin kutucuklarını seçip değer ata dememiz bu yüzden çok önemlidir. Değerlerin hepsini girdikten sonra aşağıda bulunan ''kaydet'' butonuna tıklarız. Böylece ürünlerimize de değer atamış oluruz.
Daha sonra ürünlerimizi pazaryerine entegrasyonunu yapmamız için sorgu oluşturmamız gerekmektedir. Sorgu oluşturmamızdaki amaç panel üzerinde yapmış olduğumuz değişikliklerin pazaryerlerine de aktarılmasıdır. O yüzden sorgu oluşturmak önemlidir. Birden fazla sorgu oluşturabiliriz. Fakat entegrasyon ayarlarında olduğu gibi bir tane varsayılan sorgu seçebiliyoruz. Varsayılan sorgu seçilmeyen tüm sorgular manuel olarak entegrasyonu sağlanmaktadır. ''Sorgu oluştur'' sekmesine tıkladıktan sonra ''yeni ekle'' butonuna tıklarız.
Sorgumuzu oluştururken kategorimizi, markamızı ve grubumuzu girerek istediğimiz ürünlerin sorgumuzun içinde olmasını belirleyebiliriz.
Başlık: Sorgunun başlığını yani sorgunun ismini belirlediğimiz alandır. Gittigidiyor Alıcı Kargo Maliyeti: Sadece gittigidiyor pazaryerine özel bir kargo maliyeti alanıdır. Kategoriler: Oluşturacağımız sorguda kategorisini belirlediğimiz alandır. Markalar: Oluşturacağımız sorguda markayı belirlediğimiz alandır. Gruplar:Oluşturacağımız sorguda grubunu belirlediğimiz alandır. İstersek hemen altındaki alana anahtar kelime de girebiliriz. Onun hemen yanında ise stok durumunu seçebiliriz. Satış Fiyatı: Sorguda belirlemiş olduğumuz ürünlerin akıllı ticaret üzerindeki satış fiyatının %’de kaçı pazaryerinde ilave olarak girdiğimiz alandır. Liste Fiyatı: Sorguda belirlemiş olduğumuz ürünlerin akıllı ticaret üzerindeki liste fiyatının %’de kaçı pazaryerinde ilave olarak girdiğimiz alandır. Kargo Maliyeti: Sorguda belirlemiş olduğumuz ürünlerin akıllı ticaret üzerindeki kargo maliyetinin %’de kaçı pazaryerinde ilave olarak girdiğimiz alandır. Hem satış fiyatı için hem de liste fiyatı için kargo maliyeti değeri girilebilmektedir. ''Kargo maliyeti kargo alt limite göre eklensin'' kutucuğu gittigidiyor pazaryerine özel bir alandır. Entegrasyon ayarlarında sadece gittigidiyor için satıcı öder kargo alt limiti alanı var. Bu alan seçiliyse bu entegrasyon ayarlarındaki alana bakarak satış/liste fiyatı alanlarında tutarı eklemektedir.
Sorgumuzun bilgilerini girdikten sonra hemen aşağıda bulunan ''ara ve kaydet'' butonuna tıklayarak sorgumuzu oluşturmuş oluruz.
Sorgumuzu oluşturduktan sonra ürün entegrasyonumuzu yapabiliriz. ''Ürün entegrasyonu'' sekmesine tıklarız.
Öncelikle her pazaryeri için bir tane varsayılan sorgu seçebildiğimizi unutmamalıyız. Birden fazla sorgu oluşturabildiğimiz için varsayılan sorgu dışındaki sorguları manuel olarak aktarmalıyız. O yüzden ürün entegrasyonundan varsayılan sorgu dışındaki diğer sorgulardan seçerek ''ürünleri eklemeye başla'' butonuna tıklamalıyız. Böylece ürünlerimizi pazaryerine aktarmış ya da güncellemiş oluruz.
Ürün aktarımını yaparken eksik girdiğimiz alanlardan dolayı uyarılarla karşılaşabiliriz. Hangi ürünler için hangi alanları doldurmadıysak istek takibi ekranından bu hataları görebiliriz. ''İstek takibi'' sekmesine tıklanır.
İstek takibi ekranından öncelikle hangi pazaryeri entegrasyonunu yaparken uyarı aldıysak o pazaryeri seçilir. Pazaryerini seçtikten sonra ''ara'' butonuna tıklanır. Daha sonra aşağıda çıkan pazaryeri satırının sağ tarafında bulunan ''detay'' butonu tıklanır.
Detay butonuna tıkladıktan sonra çıkan ekranda hangi ürünümüzün entegrasyonunu yaparken uyarı aldıysak o ürünlerimizle ilgili uyarı detayları bulunmaktadır. Gelen uyarı detaylarına göre düzeltmelerimizi yapıp ürün entegrasyonumuzu tekrar sağlayabiliriz.