Sosyal Medya Yasası - E Ticaret Sitesi - E-Ticaret Çözümleri - Akıllı Ticaret
0850 455 1 789

Sosyal Medya Yasası

Sosyal Medya Yasası

İnternet ortamında, kullanıcıların birçok farklı kullanıcıyla iletişime geçtiği çevrimiçi platformlar ‘sosyal ağ’ olarak tanımlanmaktadır. Sosyal ağ; birçok kişinin sanal ortamda sosyalleşebildiği, fikirlerini ve deneyimlerini paylaşabildiği çevrimiçi bir platformdur. Sosyal ağlar, kullanıcılarına duygu ve düşüncelerini sanal olarak paylaşabileceği bir ortam oluşturur. Bu sayede kullanıcılar; hobilerini, deneyimlerini, kariyerlerini çevrimiçi olarak paylaşabilirler.

Sosyal medya platformları aracılığıyla en temel ihtiyaçlardan biri olan iletişim ihtiyacı giderilmektedir. Ancak, insanlar iletişim kurarken fazla özgür hissettiğinde karşısındakine zarar verebilmektedir. Sosyal medya yasası, zarar veren içeriklerin kaldırılması için gereklidir. Ayrıca, bu yasa kişisel bilgilerin kötüye kullanımının önüne geçmek için de oldukça iyi bir araçtır.

Kullanıcılara daha sağlıklı bir sosyal medya deneyimi sağlamak için 1 Ekim 2020 tarihinde Sosyal Medya Yasası yürürlüğe girmiştir. Sosyal medya yasası aracılığıyla, devletin denetim mekanizmaları ve sosyal medya sağlayıcıları ortak hareket ederek zararlı içeriklerle mücadele etmeyi hedeflemiştir. Bu kapsamda; “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik düzenlenmeler yapılmıştır.

Sosyal Medya Platformları

Dijitalleşen dünyada sosyal medya platformları günden güne hayatımız üzerindeki etkisini arttırmaktadır. Birçok kişinin kullandığı sosyal medya, kurum ve kuruluş tarafından da kullanılmaktadır. En çok etkileşime sahip sosyal platformlar:

Sosyal Medya Yasası Neleri Kapsar?

Sosyal medya yasası; birçok konuyu kapsayacak yapıya sahiptir. Yasa ile birlikte, sosyal medya platformları ‘sosyal ağ sağlayıcısı’ olarak kabul edilmiştir. Sosyal medya yasasının kapsadığı diğer önemli konulardan bir tanesi; sosyal ağ sağlayıcılarının ıp adreslerine ek olarak port bilgisinin de eklenmesidir. Bu yasa ile birlikte; sosyal medya platformunda verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, aktarılan veri yoğunluğu, yararlanılan hizmetin çeşidi gibi bilgileri içeren ‘trafik bilgisi’ tanımına ‘port bilgisi’ de eklenmiştir.

Sosyal medya yasasının gereği olarak, sosyal ağ sağlayıcısı olan şirketlerin temsilci belirlemesi gereklidir. Belirlenen temsilci, yapılacak başvuruların cevaplandırılmasından sorumludur. Kurum, birlik, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin de cevaplandırılmasından sorumludur.

Temsilci Bulundurma Zorunluluğu Nedir?

Sosyal medya yasası kapsamında, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan ve yurtdışı kaynaklı olan Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağ sağlayıcılarının temsilci bulundurma zorunluluğu vardır. Sosyal ağ sağlayıcısı olan şirketler, en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemelidir. Peki, temsilci belirleyen sosyal ağ sağlayıcıları nelere dikkat etmelidir?

Temsilci Bulundurmayan Şirketlere Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?

Sosyal medya yasası kapsamında, temsilci bulundurmayan şirketlere kademeli olarak yaptırımlar uygulanacaktır. Bu yaptırımlar; para cezasına, reklam yasağına, internet hızının daraltılmasına ve erişim engeline kadar oldukça çeşitlidir.

Bant Genişliği Daraltma Cezası Nedir?

Bant genişliği daraltma cezası, sosyal ağ sağlayıcısı olan sosyal ağ platformunun internet hızını düşürme kararıdır. Bu kararla birlikte BTK, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğini düşürmektedir. Bant genişliği öncelikli aşamada yüzde 50 daraltılır. Şirket yükümlülüğünü uygulamazsa, sonraki aşamada internet hızı yüzde 90 oranına kadar düşürülebilmektedir.

Sosyal Ağ Sağlayıcılarına Uygulanacak Yaptırımlar Nelerdir?

Sosyal medya yasasına göre, bant cezası alan şirketlerin 4 saat içinde uygulanan yaptırımları uygulama zorunluluğu vardır. Sosyal ağ kullanıcılarından temsilciliğe giderek kişilik ihlali başvurusu yapanlara, sosyal ağ sağlayıcısı olan şirketin 48 saat içerisinde dönüş yapmakla ilgili yükümlülüğü vardır. Eğer şirket yükümlülüğü yerine getirmezse, 5 milyon tl para cezası uygulanır. Yaptırım tekrar yerine getirilmediği takdirde, 10 milyon tl para cezasıyla yükümlendirilir.

Erişim Engeli ve İçeriğin Kaldırılması Şartları

Sosyal ağ kullanıcıları; kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi için sosyal ağ sağlayıcılarına başvuruda bulunabilir. Bir kimsenin kişilik haklarını ihlal edecek şekilde video, resim, haber, yorum vb. içeriklerin internet ortamında paylaşılması halinde, kişilik hakkı ihlal edilen kişi içeriğin çıkarılmasını veya erişimin engellenmesini isteyebilir. (5651 sayılı Kanun m.9/1).

Özel hayatın gizliliğinin ihlali, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlali, kamu yararı ve düzeni, suç işlenmesi ve kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine karar verilebilir.

Sosyal ağ sağlayıcısı, kullanıcı başvurusuna 48 saat içerisinde olumlu veya olumsuz olarak dönüş yapmak durumundadır. Olumsuz yanıt geldiğinde gerekçelerini sunmalıdır.

Unutulma Hakkı Nedir?

Sosyal medya yasası kapsamında sosyal ağ kullanıcıları, kişilik haklarına saldırıyla karşı karşıya kaldığında unutulma hakkını kullanabilir. Unutulma hakkı, erişimin engellemesi talep edilen içeriklerin silinmesi demektir. Unutulma hakkı sayesinde, paylaşımlar arama motorunda gözükmeyecektir.

Sosyal Medyanın E-Ticaret Şirketlerine Yararları Nelerdir?

Bilgi edinmekten sosyalleşmeye kadar birçok özelliği bünyesinde barındıran sosyal medya, hayatlarımızda oldukça etkilidir. Sosyal medya e- ticaret dünyası için de büyük önem taşımaktadır. Çünkü, sosyal medyadaki kullanıcıların hepsi aslında potansiyel birer müşteridir.

Sosyal medyadaki kullanıcıların yaptıkları paylaşımlar ve etkileşimler, kullanıcılar hakkında bilgi vermektedir. Kullanıcıların ilgi alanları, sosyal çevresi, mesleği gibi birçok bilgiye bu sayede ulaşılmaktadır. Ulaşılan bilgiler şirketlerin hedef kitleyi belirlemesini kolaylaştırmaktadır. Hedef kitleye yönelik içerik üreten şirketler, sosyal medya platformları aracılığıyla milyonlarca kişiye ulaşabilmektedir. Bu sebeple; sosyal medya, e- ticaret şirketlerinin potansiyel müşterilere ulaşması için oldukça önemlidir.

E- ticaret şirketleri reklam bütçelerinin büyük bölümünü dijital pazarlama kapsamında sosyal medya platformlarına ayırmaktadır. E- ticaret şirketleri; marka bilinirliğini arttırma, yeni kitlelere ulaşma ve iletişim kurma gibi birçok sosyal medya avantajından yararlanmaktadır. Peki, sosyal medyanın e-ticaret şirketlerine başlıca yararları nelerdir?

E- Ticaret Şirketleri Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalıdır?

E-ticaret şirketleri, sosyal medyanın avantajlarını maksimum düzeyde kullanarak satışlarını arttırmaları için sosyal medyayı nasıl kullanacaklarını bilmelidirler.

Videoyu izleyin:

Sen de hemen E-ticarete başla