Neden Omnichannel E-ticaret Yapmalıyız? Avantajları Nelerdir? - E Ticaret Sitesi - E-Ticaret Çözümleri - Akıllı Ticaret
0850 455 1 789

Neden Omnichannel E-ticaret Yapmalıyız? Avantajları Nelerdir?

Omnichannel E-Ticaret Nedir?

İletişim kanallarının etkin kullanılma alanları artıkça, müşteri etkileşimleri de her geçen gün artmaktadır. Bu durum markalar arası rekabeti artırdığı gibi, markanın ön plana çıkması ve farklılaşması süreçlerini zorlaştırmaktadır. Müşterilerle olan etkileşimi güçlendirmek, markanın görünürlüğünü artırmak için yeni pazarlama yöntemleri geliştirilmiştir. Omnichannel e-ticaret, yeni tüketim anlayışını esas alarak geliştirilen yöntemlerden bir tanesidir.  “Omnichannel e-ticaret nedir?” sorusunun birçok girişimci için merak konusu olduğu biliyoruz. Bu sebeple, Omnichannel e-ticaret hakkında tüm merak edilenler için rehber niteliğinde olacak bir yazı hazırladık.

Omnichannel e-ticaret, Türkçe’de genellikle “çok kanallı pazarlama” olarak bilinmektedir. Latince’de her şey anlamına gelen “omni” kelimesi ve İngilizce’ de kanal anlamına gelen “channel” kelimesinin birleşiminden “Omnichannel” kelimesi oluşmuştur.  Bu kavramı; omnichannel pazarlama, bütüncül kanal pazarlama, Multi-channel yaklaşımı gibi ifadelerle sık sık görmekteyiz. 

Yeni nesil pazarlama stratejilerinden biri olan omnichannel, markanın çevrimiçi mağazası ile fiziksel mağazası bir bütün olarak ele alınmaktadır. Markanıza ait bir geleneksel mağazanız ile internet tabanlı satış yaptığınız çevrimiçi mağazanızın bütüncül değerlendirilmesini kapsamaktradır. Multichannel yaklaşımlarından olan omnichannel yaklaşımında alışveriş için önce bir kanaldan başlanıldığını, sonrasında diğer kanallarda satın alma işlemini tamamlandığı düşünülmektedir. Bu anlayışta, tüm satış ve pazarlama kanallarının uyumlu ve tutarlı bir marka deneyimi sunması gerekmektedir. Hem geleneksel ticaret hem de çevrimiçi ticaret, markanın pazarlama sürecindeki ilerlemesine bütüncül bir şekilde destek vermektedir. Markanın farklı kanalları arasındaki bu bağın korunması, pazarlamadaki ilerleme hızını artırmaktadır. 

Neden Omnichannel E-Ticaret Yapmalıyız?

Omnichannel pazarlama stratejisi ile farklı kanallardaki etkileşimlerin ortak bir platform ile yönetilmesi mümkündür. Bu özellik, müşterilerin her kanaldan aynı deneyimi yaşamasını sağlamaktadır. Starbucks, Oasis, Sephora, Nike ya da Adidas gibi büyük markalar omni-channel stratejisini başarıyla uygulayan firmalardandır. Oasis firmasının çok kanallı pazarlama stratejisini örnek olarak ele alalım. Oasis firması, çok kanallı pazarlama stratejilerinin geliştiği bir dönemde, müşterilerine farklı bir e-ticaret deneyimi sundu. Yapılandırılan sistemde; müşteri temsilcileri, mağazaya gelen müşterileri ellerinde tabletle karşıladılar. Müşteriler, mağazada baktıkları ürün hakkındaki bilgilere tabletler aracılığıyla elektronik ortamda inceleyebildiler. Ayrıca, bu tabletler üzerinden satış ve fatura kesme işlemleri de gerçekleştirilebildi. Oasis’in  bu pazarlama stratejisi, markanın başarısında önemli bir role sahiptir. Marka başarısını artırmak isteyen firmalar, bu nedenden dolayı omnichannel e-ticaret yapmalıdır. Ancak, başarılı bir omni-channel pazarlama stratejisi için sistemin teknik altyapısı çok iyi olmalıdır. Akıllı Ticaret ekibi olarak, girişimciler için bu süreci kolaylaştırmaya hazırız.
 

Omnichannel Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Dijital ve fiziki kanallarda müşteriyle ilgilenen bütüncül bir pazarlama anlayışı benimsemek, markalar için güçlü avantajlar sağlamaktadır. Omnichannel pazarlamanın sağladığı avantajlar;

•    Rekabetin yoğun olduğu e-ticaret dünyasında pazar payının korunmasını sağlamaktadır.
•    Müşteriler için kolaylaştırıcı olan birçok fırsat sunmaktadır.
•    Müşterilerin sorularına birçok kanal aracılığıyla cevap vermek, müşterilerin markaya olan güvenini artırmaktadır. 
•    Markanın ismini birçok kanalda duyurmayı sağladığı için marka bilinirliği önemli ölçüde artırmaktadır.
•    Markaların potansiyel müşterilerine kolaylıklarla ulaşmasını sağlamaktadır ve böylelikle hedef kitle genişlemektedir. 
•    Hem fiziki mağazada hem de çevrimiçi mağazada aynı kampanyayı düzenleme kolaylığı sağlamaktadır. 
•    Satış oranlarının artmasını sağlamaktadır. 
•    Sepetine geri dön özelliğini kullanarak yarım kalan alışverişlerin tamamlanmasını kolaylaştırmaktadır. 
•    Firmaların operasyonel olarak yeniden düzenlenmesini sağlamaktadır.
•    Tüketici davranışlarının gözlemlenmesini kolaylaştırmaktadır. 
•    Kolaylıkla ulaşılan müşteri analizi sayesinde,  yeniden pazarlama stratejilerinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. 
•    Bütüncül pazarlama stratejisi ile arz- talep bilgisine ulaşmak daha kolaydır.
 

Omnichannel Strateji Nedir?

Omnichannel stratejisi, birden çok kanalın birbiriyle ve müşteriyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanmaktadır. Başarılı omnichannel kurulum, müşteri verilerini ve ürün verilerini kanallar arasında senkronize halde tutmaktadır. Temel amaç, müşteri deneyimini en üst düzeye çıkarmaktır. Böylece, müşterinin farklı kanallarda bir markayla olan her etkileşimi, kusursuz bir alışveriş deneyimin parçasıymış gibi hissettirir. Omnichannel strateji; “kesintisiz ticaret”, “birleşik ticaret” olarak da adlandırılmaktadır. 

Çok Kanallı Pazarlama Stratejisi: Pazarlamayı Bir Sonraki Seviyeye Taşıyın!


•    Müşterilerinizi Tanıyın

Etkili bir çok kanallı pazarlama stratejisi oluşturmaya yönelik atılacak ilk adım, müşterilerinizin kim olduğunu ve sizden nasıl satın aldıklarını anlamaktır. Müşterilere yeni ürünlerizi nasıl keşfettiklerini (sosyal medya, mağaza içi alışveriş, kulaktan kulağa iletişim) sorabilirsiniz . Bu tür bilgiler, çabalarınızı ve bütçenizi etkili kullanmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, yüzlerce müşteri Instagram üzerinden yeni ürünlerinizi keşfettiğini söylüyorsa, Instagram’ ın enerjinizi harcamanız gereken bir kanal olduğunu bilirsiniz.
•    Fiziksel konumunuzda mağaza içi Wi-Fi sunun.

Müşterilere satın alma yolculuklarında yardımcı olmak için mağaza içi Wi-Fi sunabilirsiniz. Mağaza içi araştırmaları daha da kolaylaştırmak atılacak bazı adımlar bulunmaktadır. Örneğin; bir restoranınız varsa, çevrimiçi ürün ve beslenme bilgilerine bağlanan QR kodlarını entegre edebilirsiniz.

•    Satış yaptığınız yerleri çeşitlendirin.

Müşterilerinizin alışveriş yaptığı, gezindiği veya daha fazla bilgi aradığı her yerde ürünlerinizin satışının ve pazarlamasını yapabilirsiniz. Çoğu müşteri, bir ürün satın almak için birçok temas noktası arasında gezinmektedir. Fiziksel mağazalar, sosyal medya, büyük pazaryerleri, kendi markanıza web siteniz örnekler arasında sayılabilir. Satış yaptığınız yerleri çeşitlendirirken, müşteri deneyiminizi  tutarlı tutmaya özen gösterilmelidir. Tüketiciler birden fazla kanala atladıkça, benzer marka ve fiyatlandırmayla karşılaşmaları önemlidir.  Alışveriş yapanların yüzde doksanı, deneyimlerinin tüm kanallarda ve cihazlarda tutarlı olmasını beklemektedir.
 

Sen de hemen E-ticarete başla