Mark Zuckerberg, Metaverse’yi şöyle tanımlamaktadır: “Metaverse ile bir yere hareket etmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere ya da ailenizle evinize hologram olarak ışınlanabileceksiniz.” Metaverse, hayatınızı online olarak deneyimleyebilmeniz için tasarlanmış bir ortamdır. Kısaca açıklamak gerekirse; Metaverse, güncel teknolojilerin sanal bir gerçeklik tasarlanma için bir araya gelerek oluşturdukları kurgusal evrendir. Bu kurgusal evrende, tüm internet üzerindeki içerikler yer bulabilmektedir. Tasarlanan yeni gerçeklik evreni olan Metaverse’de, Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve blockchain teknolojilerinin de yer alması beklenmektedir. Ek olarak, meta veriler; bulut teknolojisi, 3D modelleme, oyun tasarımı ve bulut haritalama gibi teknolojilerin yardımıyla günümüzde kullanılmaya başlanmıştır.
Metaverse içerisinde sanal ve gerçek birbirinden net çizgilerle ayrılmamaktadır. Kullanıcılar sanal ve gerçek dünyada eş zamanlı olarak var olabilmektedir ve eylemler birbirini etkileyebilmektedir. Metaverse’ü oluşturacak teknik altyapı ve içerik hazır olduğunda, kullanıcılar hem fiziksel hem de sanal dünyada eş zamanlı varlığını sürdürecektir. Kullanıcılar, metaverse içerisinde var olan deneyimlere Artırılmış Gerçeklik (AR) veya Sanal Gerçeklik (VR) modunda zaman, mekan fark etmeden ulaşabilmektedir.
Metaverse’ ün hayatımıza getireceği yenilikler bilinmemektedir. Teknoloji firmalarını beklentileri ise şu şekildedir:
• 3 boyutlu bilgisayar grafikleri ve kişiselleştirilmiş avatarlar geliştirilmesi
• Planlanan kişisel sosyal ağın sağlanması
• Bireylerin kendi sanal dünyalarını özgürce oluşturabilmeleri
• Ekonomik sistemle bağlantı kurarak sanal alışverişin mümkün olması
• Sanal ve artırılmış gerçeklik alanları için tasarımların hazırlanması
Markalar ve perakendeciler geleceğe baktıkça, metaverse adı verilen yeni bilinmezlik barındıran bir sınırla karşı karşıyadır. Bazı uzmanlar, bu yeni gerçekliğin oyun ve eğlence, sanal ürünlerin değerini arttıracağını rahatlıkla söylemektedir. Metaverse dünyasında, kullanıcıların dijital avatarlarıyla birçok deneyimi yaşaması beklenmektedir. Örneğin; kullanıcılar dijital avatarlarıyla konsere katılacak, alışveriş yapacak veya çok uzak bir yerdeki etkinliğe rahatlıkla katılabilecektir. Arttırılmış gerçeklik sayesinde, gerçekten deneyimliyormuş gibi hissetmek mümkün hale gelecektir. Kullanıcılar, NFT tabanlı bir görseli belki beraber etkinliğe gittiği sanal arkadaşına hediye etmek isteyecektir. Böylece, alternatif bir gerçeklikte birçok deneyim yaşamak mümkün olacaktır. Bu deneyimlerini iyileştirmek isteyen kullanıcılar, sanal karakterlerine maddi yatırım yapması beklenmektedir.
Sosyal medya günümüzde hayatın bir parçası olduğu için birçok e- ticaret markası, sosyal medyada aktif olarak varlığını sürdürmektedir. Potansiyel müşterilerin zaman geçirdiği her alternatif platformda, e- ticaret markalarını görmemiz olağandır. Metaverse insanlar tarafından benimsendiğinde, birçok e- ticaret markası aktif olarak yerini alacaktır. Bu durumun farkında olan Nike, Gucci gibi markalar sanal ürünlerini şimdiden tasarlamaktadır. Uzun zamandır inovasyon alanında öne çıkan Nike, metaverse gerçekliğine yatırım yapan isimler arasındadır. Bu yeni teknolojinin etkisi, e-ticaret ve e-ihracatta da kendisini gösterecektir. Markalar, fiziksel dünyanın birçok engeline takılmadan müşterilerine kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak isteyeceklerdir.
Sen de hemen E-ticarete başla