Google Etiket Yöneticisi, web sitenizdeki etiketler olarak bilinen JavaScript izleme kodlarını tek bir yerden yönetmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır. Google Analytics ise, web sitenizdeki trafiği değerlendirmek için Google'ın temel analiz raporlama platformudur. Google Etiket Yöneticisi’nin analiz raporlama özelliği yoktur ancak Google Analytics gibi analiz araçlarına veri göndermektedir. Web site üzerinden gelen veriler, Google Etiket Yöneticisi’nden Google Analytics’e gönderilerek analiz edilebilmektedir ve gereken tüm bilgileri tek bir yerde bulundurmaktadır. Böylelikle; verileri analiz etmek, eğilimleri saptamak ve gereken tüm bilgileri tek bir yerde bulmak mümkün olmaktadır.
Her iki araç da site yönetenlerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Sitenin dönüşümlerini izleyip hedeflerini belirlemek gibi süreçler Google Analytics aracılığıyla yönetilmektedir. Dijital pazarlama stratejilerine dair dönüşüm raporları, özel segmentler, e-ticaret satışları, sayfada geçirilen süre, hemen çıkma oranı, etkileşim raporları gibi tüm raporlamalar Google Analytics’te yapılmaktadır.
Google Analytics’ in en temel amacı sitenin verilerini izlemek, saklamak ve raporlar oluşturmaktır. Aynı zamanda, web sitesini ziyaret eden kişiler hakkında bilgi almanıza yardımcı olmaktadır. Böylelikle, hedef kitlenin istek ve beklentilerinin kolaylıkla anlaşılması sağlanır. Google Analytics’ in sunduğu bu veriler sayesinde, sitelerdeki mevcut içeriklerin nasıl optimize edileceği konusunda bilgi sahibi olunmaktadır. Optimizasyonları doğru bir şekilde yaptıktan sonra bunlara göre adımlar atarak sitenizin performansını artırarak daha iyi bir konuma gelmesini sağlayabilirsiniz. Elde edilen bilgiler; markaların daha etkili reklamlar yönetmesine ve tanıtım süreçlerine olumlu yönde katkı sağlamasına yardımcı olmaktadır.
Google Analytics’in bu kullanıcı etkileşimlerini izleyebilmesinin tek yolu, web sitenizin her sayfasına Google Analytics JavaScript kod parçacığı denilen izleme kodunun yerleştirilmesidir. Örneğin; Bir sitede sayfa görüntüleme etkileşimi gerçekleştiğinde, izleme kodunun verileri Google Analytics’e aktarılmaktadır.
Sonuç olarak; Google Etiket Yöneticisi site analizi sürecinde ihtiyaç duyulan bir ara “araç” görevi üstlenmektedir. Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla, web sitelerin “izleme kodları” olan etiketlerin kolaylıkla eklenmesine ve yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Böylece, hızlı bir şekilde platform üzerinden değişiklik sağlanmaktadır. Google Analytics ise; izleme kodu yüklü olan tüm web sitelerinin kullanıcı davranışları, e-ticaret işlemleri ve dönüşümleri gibi birçok veriyi ölçen bir analiz aracıdır. Google Etiket Yöneticisi, Google Analytics'in yerini alamaz çünkü iki aracın işlevleri de birbirinden farklıdır. İki yardımcı aracın beraber kullanılması, daha ayrıntılı raporlara ulaşmayı sağlamaktadır ve daha etkili sonuç alınmaktadır. Özellikle sitesini çevrimiçi bir mağaza olarak kullananlar için ayrıntılı raporlar oldukça kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Web siteniz hakkında şeffat bilgilere ulaştıkça satış sayısını arttıracak aksiyonlar almanız mümkün olacaktır.
Google Etiket Yöneticisi, web sitenize daha fazla potansiyel müşteri gelmesi için gerekli olan pazarlama etiketlerini yönetmenizi sağlamaktadır. Bu sebeple, e- ticaret dünyasında daha etkin bir şekilde var olmanıza yardımcı olmaktadır. Kod parçası olan pazarlama etiketleri sayesinde, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını gözlemlemeniz mümkün olmaktadır. E- ticaret sitelerini ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını analiz etmek, reklamların ne kadar etkili olduğunu görebilmenizi ve yeni pazarlama yöntemleri geliştirmenizi sağlamaktadır. Google Etiket Yöneticisi bu davranışların raporunu sunamamaktadır ancak Google Analytics’ in veri toplayarak rapor oluşturmasında aracı rol üstlenmektedir.
E- ticaret sitelerindeki satış oranları ve dönüşümleri öğrenmek, işletmelerin eylem planı oluşturabilmesi için oldukça kritiktir. Google Analytics doğru kullanıldığında potansiyel müşterilerin sitede ne kadar süre kaldığı, kullanıcıların hangi arama terimleriyle siteye geldiği gibi birçok veriye ulaşmak mümkündür. Sadece geçmiş ziyaretlerin raporlarını değil, anlık ziyaretçi trafiğine de ulaşmayı da sağlamaktadır. Anlık ziyaretçi trafiğine karşı hızlı aksiyon almayı mümkün kılmasına ek olarak; reklam ve promosyon kampanyaların da eş zamanlı etkisi gözlemlenebilmektedir.
Google Analytics entegrasyonuyla, sitenizdeki satılan ürünlerin adedi ve tutarı görülmektedir. E- ticaret işletmecileri bu veriler doğrultusunda, satılmayan ürünler için yeni bir satış stratejisi belirleyebilmektedir. Bu nedenlerle; Google Analytics ve Google Etiket Yöneticilerini kullanarak e- ticaret hacminizi arttırmak mümkündür. Akıllı Ticaret ekibi olarak, e- ticaret sitenizi daha etkin kullanmanız ve etkili bir yol haritası oluşturmanız için yanınızdayız.
Videoyu izleyin:
Sen de hemen E-ticarete başla