E-Ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler - E Ticaret Sitesi - E-Ticaret Çözümleri - Akıllı Ticaret
0850 455 1 789

E-Ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-Ticarette İptal ve İade Koşulları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticarette başarılı olmak isteyen işletmelerin iptal ve iade koşulları hakkında bilmesi gereken önemli bilgiler bulunmaktadır. Akıllı Ticaret’in bu haftaki yazısında; e-ticaret iptal ve iade koşulları hakkında önemli bilgileri içeren, rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.

İptal ve iade politikaları nedir?

İptal ve iade politikası, çevrimiçi yapılan bir alışverişte alınan ürünün iadesinin hangi koşullara bağlı olarak yapılabileceğini belirtmektedir. E-ticaret firmaları, iptal ve iade politikasını müşterilerine beyan ederek iyi bir hizmet kalitesinin temellerini atmaktadır. Birçok araştırma gösteriyor ki, tüketiciyi merkeze alan iptal ve iade politikalarının uzun vadede olumlu dönüşleri olmuştur.  Müşteri bir ürünü aldığında ve iade ettiğinde, sürecin beklediği gibi gerçekleşmesi tekrar satın almaya teşvik eden bir durumdur. Bu süreçte önemli olan, müşteri odaklı iade ve iptal politikası belirlemektir. İptal ve iade politikaları; güvenilir marka izlenimi, satışa teşvik etme, dönüşüm hunisine katkı sunma açısından oldukça önemlidir.

Cayma hakkı ve iade süresi nedir?

Tüketicinin cayma hakkının kullanması için 14 gün süresi vardır. Ürünün teslim alınma tarihinden itibaren süresi başlamaktadır. Ürünlerin iade edilmesinde herhangi bir koşul aranmamaktadır. Satıcı, mesafeli satış sözleşmesinde tüketiciye cayma hakkı hakkında ön bilgilendirme yapmazsa, cayma süresi 14 gün + 1 yıl olarak güncellenmektedir. 

İade kabul etmek zorunlu mudur?

Cayma hakkının kullanılmasının bazı istisnaları vardır. Örneğin, çabuk bozulabilen ve son kullanma tarihi geçebilecek mallar, değeri sürekli değişen ürünler (altın gibi) ya da tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ürünlerde cayma hakkı kullanılamamaktadır. İptal ve iadeye uygun olan ürünlerin tüketici hakları gereğince iptal ve iadesini yapmak zorunluluktur. Online alışverişlerde tüketici hakları Ticaret Hukuku tarafından güvence altına alınmaktadır. E- ticaret sitelerinde, işletmenin iptal ve iade politikası hakkında cevaplanması gereken sorulara yer verilmelidir. Bu sorular:
 
•    Geri ödeme nasıl sağlanacaktır?
•    Ürünün iadeye uygun olması hangi şartlar gereklidir?
•    İade kargo masraflarını kim öder?
•    Geri ödemenin işlenmesi ne kadar sürmektedir?
Tüm bu soruların yanıtına markanın web sitesinden ulaşan müşteriler, markaya şans verme eğiliminde olacaktır. Sonuç olarak; marka güvenilirliği ve satışlar olumlu etkilenecektir. 

Mesafeli satış sözleşmesi

Mesafeli Satış Sözleşmesi; ürün veya hizmetlerin çevrimiçi satılmasına yönelik olarak oluşturulmuş sistemde, taraflar arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, tüketicinin cayma hakkının ne zaman başlayacağı, hangi durumlarda bu haktan yararlanamayacağı, iade koşulları ve iadenin hangi kargo firması tarafından yapılabileceği gibi bilgiler tüketiciye bildirilmek zorundadır.

Gizlilik sözleşmesi

 İnternetteki veri akışının artmasıyla birlikte, birçok kullanıcı için güvenlik kaygısı da artmaktadır. Çevrimiçi yapılan bir alışveriş, beraberinde birçok bilginizin paylaşılması anlamına gelmektedir. Gizlilik sözleşmesi, müşterinin kişisel ve genellikle hassas bilgilerini nasıl topladığını, işlediğini, depoladığını, paylaştığını ve koruduğunu açıklayan bir beyandır. Her başarılı e-ticaret sitesinin bir gizlilik politikası olmalıdır.

Ön Bilgilendirme Formu

Ön bilgilendirme formu, Mesafeli Satış Sözleşmeleri Yönetmeliğinde ‘’Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü’’ başlığı altında bulunmaktadır. Ayrıca, satıcı ve alıcı arasındaki işlem tamamlanmadan önce alıcıya gösterilmesi gereken bir belgedir. Bu belge satış işlemlerinin detaylarını içermektedir ve Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Belgenin içerisinde:

-Alıcının detaylı iletişim bilgileri
-Satıcının detaylı iletişim bilgileri
-Alınacak mal veya hizmetin temel özellikleri
-Mal veya hizmetin satış fiyatı
-Ödeme şekli
-Vade ve taksit bilgileri
-Cayma hakkı ve nasıl kullanılacağına dair bilgiler
-Teslim koşulları
-Teslim masrafları
-Teslim zamanı
-İade koşulları ve iade süreçleri

gibi bilgiler yer almaktadır.  Ön bilgilendirme formu, olabildiğince detaylıdır ve satıcıyla alıcıyı çıkabilecek sorunlara karşı korumaktadır. Alıcı tarafından onaylanmadan satış işlemine devam edilmemesi gerekmektedir.
 

Sen de hemen E-ticarete başla