E-ticaret ile internetten ürünlerini satmak isteyen girişimciler, şirket kurmadan önce prosedürler ve maliyet gibi belirli konular hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu yazımızda, E- ticarette şirket kuruluş aşamaları, maliyetler ve prosedürleri hakkında bilgilenmek isteyen girişimciler için bilgilendirici içerikler bulunmaktadır. E-ticaret yapmak için nelerin gerektiğine dair girişimcilerin aklında birçok soru olabilmektedir. “E-ticarete nasıl başlanır?”, “E-ticaret nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir?” “İnternette satış yapmak için bilinmesi gerekenler nelerdir?”, “E-ticaret sitesi nasıl yapılır?” gibi sorularının cevaplarını rehber niteliğindeki yazımızda bulabilirsiniz.
E-ticarette şirket kurmak isteyenler, bireysel ve sermaye şirketi kurarak ticari faaliyetine başlayabilmektedir. Bireysel şirketlerin; şahıs, sanal ofis kuruluşu, home- ofis olmak üzere farklı türleri bulunmaktadır. Sermaye şirketlerinin ise, limited şirket ve anonim şirket olmak üzere farklı türleri bulunmaktadır.
Şahıs şirketlerini tek kişi kurabilmektedir. Yıllık 53.000 tl’ nin altında kar elde ediyorsanız, şahıs şirketi kurmanın avantajı bulunmaktadır. Çünkü, vergi ücretlendirme oranınız, diğer şirket türlerine göre daha düşük olacaktır. Ayrıca, şahıs şirketinin açma ve kapama süreçlerinde gereken işlemler çok daha kolaydır.
Tıpkı şahıs şirketi gibi, anonim şirketler de tek kişiyle kurulabilmektedir ve kişi sayısı sınırlaması bulunmamaktadır. Anonim şirket kurmanın diğer türlere göre, sorumluluk açısından avantajları bulunmaktadır. Şirket kurucuları, sadece taahhüt ettikleri sermayeden devlete karşı sorumludur. Ayrıca, iki yıldan sonra kaydı silinen şirketlerin gelir vergisi ödemesi gerekmemektedir.
Limited şirket en az bir en fazla ise elli ortak kurucuyla birlikte kurulabilmektedir. Şahıs şirketlerine göre limited şirket kurmak, devlete karşı olan borçlar açısından avantajlıdır. Limited şirketlerin vergilendirme ücretinin sabit oranlı olması avantajlıdır.
E- ticaret şirketi kurulumu, belirlenen şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. E-ticaret şirketleri daha basit yapılı olduğu için diğer şirket türlerine göre bürokratik süreçleri daha kısa sürmektedir. Bireysel şirketler 1-2 gün içinde kurulabilmektedir. Ancak, sermaye şirketlerinin kurulumu için daha uzun süre gereklidir. Sermaye şirketlerinin kurulumu için 5-7 iş günü süre gereklidir. E- ticaret şirketi kurmak için öncelikli olarak, siteniz için alan adı ve sunucu satın almanız veya kiralamanız gerekmektedir. Hosting firmalarından bu aşamada yardım alabilirsiniz.
E- ticaret şirketi kurulumuna başlamak için gerekli mercilere başvuruların yapılması gereklidir. E- ticaret şirketi açılabilmesi için vergi dairesine başvuru yapılmalıdır. Bireysel şirket kurulumu için ticaret veya meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu yapılması gerekmektedir. Ek olarak; şirket, personel çalıştırılacaksa SGK başvurusu yapılmalıdır. Hangi e -ticaret platformunda hizmet veya ürün satışı gerçekleştirilecekse, o platformda kayıt oluşturulmalıdır. Kayıt esnasında şirketin ticaret sicil tasdiknamesi, imza sirküleri, esas sözleşmesi gibi belgelerin istenmesi durumunda; belgeler hazır olmalıdır.
E-ticaret için şirket kurmak için gerekli yükümlülükler yerine getirildiğinde, fatura ile ilgili sizi zorlayıcı bir süreç beklememektedir. İnternet üzerinden yapılan satışlarda, satış sırasında fatura kesilerek gelire göre vergilendirme yapılmaktadır. E- ticaret şirketler de diğer şirketler gibi vergi mükellefidir ve fatura kesilmesi gereklidir. İnternet üzerinden satış yaparak vergi kesilmemesi, cezaları beraberinde getirebilmektedir. E-ticaret satış platformlarında yapılan alışverişlerde “e-fatura” kullanımı, süreci kolaylaştırmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan karara göre, brüt geliri 5 milyon TL üzerinde olan kişilere, e-arşiv ve e-fatura işlemlerinin yapılması zorunluluktur. Ayrıca, brüt geliri milyon TL’nin altında kalan işletmeler de e- fatura düzenlemesi yapabilmektedir.
26 Ağustos 2015 tarihli 29457 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” ile elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere e-tebligata elverişli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi bulundurma ve bu bilgiyi internet sitesinin ana sayfasında, “İletişim” başlığı altında sunma zorunluluğu getirildi. Bu yönetmeliğe göre bilgi verme yükümlülüğü kapsamında olan hizmet sağlayıcılar, elektronik ticaret faaliyetlerine başlamadan önce kendilerine ait elektronik ticaret ortamında aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak bulundurmalıdır:
• Tebligata elverişli KEP adresi, telefon numarası ve elektronik posta adresi ile varsa işletmenin adı veya tescilli markanın adı.
• Mensubu olduğu meslek odası, varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ve meslekle ilgili davranış kurallarını içeren bilgilere elektronik olarak nasıl ulaşılabileceğine dair bilgiler.
• Esnaf ise adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve işyeri merkez adresi.
Eğer şirket kurarken devlet desteklerinden yararlanmak istiyorsanız, E- ticaret şirketi kurmadan önce, KOSGEB aracılığı ile girişimcilik eğitim programlarına katılmanız gerekmektedir. KOSGEB ile gerekli olan eğitimler ve süreçler tamamlandığında, şirket kuruluş giderlerinizin bir kısmını devlet desteği olarak geri ödemesiz almanız mümkün olacaktır.
Yapacağınız harcamalardan dolayı teşvik ve destek almak için KOSGEB, İŞKUR, Ekonomi Bakanlığı teşvik programlarını takip etmenizde fayda vardır.
E-ticaret şirketi kurduktan sonra, düzenli olarak ödenmesi gereken vergiler ve maliyetler şu şekildedir:
• Her ay KDV ödemesi
• Her ay Bağkur primi ödemesi
• Her ay çalışanların sigorta primi ödemesi
• Muhasebeci - Mali Müşavir ücreti
• Üç ayda bir gelen Stopaj ödemesi
• Üç ayda bir gelen Geçici Vergi ödemesi
• Yılda bir kere yapılan yasal defter tasdikleri
• Yıllık gelir vergisi veya Kurumlar vergisi ödemesi
Bu maliyetler şirketin iş hacmi ve kar-zarar oranına göre farklılık gösterebilmektedir.
Sen de hemen E-ticarete başla