2020 yılında, pandeminin etkisiyle birlikte internet hayatımızda oldukça etkin bir rol oynadı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılında e- ticaret dünyasında önemli gelişmeler olduğunu belirterek açıklamalar yaptı. E-ticaret bilgi platformunun düzenlediği bir etkinlikte, bu gelişmeler detaylı e- ticaret verileriyle açıklandı. Veriler değerlendirildiğinde, ülkemizde e-ticaret sektöründe sürekli bir artış olduğu görülmektedir.
2020 verilerine göre, e- ticaret bilgi platformu kullanıcılarının sayısı 1 milyon 100 bini aşmıştır. Kullanıcıların %31’ lik dilimi 25-34 yaş grubu aralığında olduğu tespit edilmiştir.
Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, e- ticaret sektöründeki firma sayısının ciddi bir şekilde arttığı görülmektedir. 2019 yılı ve 2020 yılı e-ticaret verileri sonuçlarına göre, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısı %275 gibi yüksek bir oranda artmıştır. Açıklanan veriler, ülkemizdeki e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısının artmasıyla sektörün geliştiğini göstermektedir. 2019 yılında 68 bin 457 olan e-ticaret yapan işletme sayısı, 2020 yılında 256 bin 861 sayısına yükselmiştir.
2020 e- ticaret verilerine göre, Türkiye’de e- ticaret hacmi %66 gibi yüksek bir oranda artış göstermiştir. E- ticaret hacmi 136 milyar dolardan 226 milyar 200 milyon liraya yükseldiği belirtilmiştir. Ayrıca; 2020’ deki e- ticaret üzerinden sipariş sayısı, %68 artış göstererek 1 milyar 360 milyondan 2 milyar 297 milyona yükselmiştir.
E-ticaret hacmi verilerinde %91,4 oranıyla 207 milyar lira yurtiçi harcama olduğu belirtilmiştir. %4,1 oranını ise, diğer ülke vatandaşlarının ülkemizden yaptığı alışveriş harcamaları oluşturmaktadır. Bu oranın maddi değerinin 9,3 Milyar lira olduğu görülmektedir. Ülkemizdeki insanların yurtdışında bulunan e-ticaret firmalarından yaptığı alışverişler ise %4,14 oranı ile 9,9 Milyar TL’dir.Ülkemizdeki e-ticaret içindeki perakende ticaretin payı %64 olarak ortaya çıkmaktadır.
2020 yılının verileri incelendiğinde, e- ticaretin genel ticarete oranı yıl içinde genel olarak artmaktadır. E- ticaret harcamalarının en yoğun olduğu ay kasım ayı olarak belirlenmiştir. Bu ayda harcamaların artmasında internet kampanyalarının yoğunluğunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Kasım ayında harcamalar, yüzde 19 oranla yıl içindeki en yüksek değere ulaşmıştır.
Genel ihracat ve e- ihracat verileri sonuçlarına göre, e- ticaret harcamaları önceki yıla göre %4.1 oranında artmıştır. Genel ticaret içerisindeki e- ticaret oranı, önceki yıllara göre artış göstererek %15.7’ ye yükselmiştir.
2020’de hayatın birçok alanını etkileyen pandemi süreci başlamasıyla ticaret dünyasında da birçok değişim gerçekleşmiştir. Evden çıkmanın riskli olduğu bir zaman dilimi olduğu için harcamaların büyük çoğunluğu internet üzerinden gerçekleşmiştir.
Pandemi sonucunda evde daha fazla vakit geçiren insanlar yaşam alanlarını güzelleştirmek için ev eşyalarına bütçe ayırdı. Sonuç olarak, beyaz eşyanın da dahil olduğu ev eşyaları ve bahçe araç gereçleri satışları yükseldi. Giyim, elektronik, yemek gibi sektörler de artış gösterenler arasındadır.
2020’de artışta olan sektörlerin aksine, birçok azalış gösteren sektör bulunmaktadır. Pandemi öncesinde yükseliş beklenen alanlarda pandemiyle birlikte düşüş gözlemlenmiştir.
Seyahat ile ilgili olan havayolları, taşımacılık, konaklama gibi sektörlerin tamamı pandemiden olumsuz etkilenmiştir. Canlı müziklerin, eğlence sektörünün engellenmesiyle bu sektörlerde de azalış görülmektedir.
E- ticarette kapıda ödeme, kredi kartı ve havale gibi ödeme yöntemleri bulunmaktadır. 2020 verilerine göre, e- ticaretin %61 oranıyla 138 milyar lirasını kartlı ödemeler oluşturmaktadır. %36 oranını ise, 80 milyar lirayla eft, havale ve diğer ödemeler oluşturmaktadır. Kapıda ödeme ile gerçekleşen ödemeler, harcamaların %3 oranını oluşturmaktadır ve 7 milyar liradır.
İptal ve iade işlemlerinden en çok etkilenen sektör, %46 oranıyla beyaz eşya ve küçük ev aletleridir. Giyim, ayakkabı, aksesuar sektörü %35 oranıyla ikinci sıradadır. Havayolları %8 , seyahat ve taşımacılık %6, ev ve dekorasyonda %4 oranında iptal işlemlerinden etkilenmektedir.
E- ticaret verilerine göre, kredi kartlı işlemlerde ortalama sepet tutarı 182 liradır. Kapıda ödeme, havale, eft ödeme şekillerinde ortalama sepet tutarı 53 liradır. Genel ortalama sepet tutarı ise, 98 liradır.
Aylık bazda e-ticaret, 2020'nin ikinci yarısında artış göstermiştir. Kampanya dönemi diyebileceğimiz kasım ayında 27 milyar 200 milyon TL e-ticaret alışverişi gerçekleşmiştir.
2019 ile kıyaslandığında 2020'de aylık bazda da artış yaşanmıştır. Pandeminin ilk dönemleri olan mart, nisan ve mayıs aylarından sonraki dönemde e-ticaret yüzde 50'nin üzerinde artmıştır.
Sen de hemen E-ticarete başla