Sitenizin SEO Düzeyini Ölçmek İçin 6 Faydalı Araç - E Ticaret Sitesi - E-Ticaret Çözümleri - Akıllı Ticaret
0850 455 1 789

Sitenizin SEO Düzeyini Ölçmek İçin 6 Faydalı Araç

Sitenizin SEO Düzeyini Ölçmek İçin 6 Faydalı Araç

Web sitelerin dijital pazarlama dünyasındaki yerini kaybetmemesi için site trafiğini ve pazardaki yerini analiz etmesi oldukça önemlidir. Web siteler değişen algoritmalardan olumsuz etkilendiğinde, organik site trafiği kaybı yaşanabilmektedir. Bu sebeple, Google’ ın sitelere nasıl bir algoritma uyguladığını anlamak oldukça önemlidir. Google algoritmaları, web sitelerini belirli kriterlere göre değerlendirmektedir. Devrede olan her algoritma, kullanıcı aramalarına göre yüksek ilgi düzeyi olan bilgileri internet kullanıcılarının önüne çıkarmaktadır. Google’ ın gözünden sitenize bakabilirseniz, algoritma değişikliklerinin site üzerindeki olumsuz etkisi minimuma indirgenebilmektedir. Web site denetleme araçları tam olarak bu noktada site yöneticilerinin işini kolaylaştırmaktadır.

SEO araçları, Google arama sonuçlarında öne çıkmanız için gerekli olan optimizasyonlara ulaşmanızı sağlamaktadır. Verilerin ışığında, Google algoritmalarıyla uyumlu ve gerekli optimizasyonları yapılmış web siteleri oluşturmak mümkündür. Akıllı Ticaret ekibi olarak, web site denetimi için en iyi olan SEO araçlarını sizin için derledik.

 

1. Google Search Console


Google'ın değerlendirdiği açıdan web sitelerini görebilmek için Google'ın geliştirdiği araçları kullanmak oldukça mantıklıdır. Google Search Console, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir araçtır ve web sitenizin analizini yapmanızı sağlamaktadır. Ayrıca, arayüzü kolay anlaşılır olduğu için tüm web siteleri için kullanımı kolaydır.

Google Search Console ile web sitelerinin performans değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ayrıca, kullanıcıların Google aramalarında sitenizi nasıl değerlendirdiğinin kolaylıkla takibi sağlanmaktadır.  Daha da önemlisi; aramalarda web sitenizin ön plana çıktığı başlıklar, backlink’ler, site trafiği gibi birçok konu hakkında önemli verilere de ulaşılabilmektedir. Elde edilen veriler, daha başarılı SEO iyileştirmelerinin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Örneğin; Google aramalarında siteniz belirli hatalar veriyorsa tespit edilebilmektedir. Bulunan teknik hata;  Google Analytics, Google Trends ve Google Ads ile de entegre olarak tespit edilip düzeltilebilmektedir.

Hız raporu anlamına gelen Page Speed Insights, Google Search Console tarafından sunulan önemli özelliklerden bir tanesidir. Bu özellik sayesinde, web sitenizin hem masaüstü hem de mobil performansını hız açısından değerlendirmektedir. İyi bir kullanıcı deneyiminin anahtar noktası: sayfa yükleme hızıdır. Kullanıcı deneyimi, Google organik sıralamalarını etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.  Bu nedenle, hız raporu verileri gerekli olan optimizasyonları yapmanız için oldukça önemlidir.

 

2. Screaming Frog’s SEO Spider


Site içi SEO düzenlemeleri konusunda yardımcı araçlardan bir tanesi olan Screaming Frog’s SEO Spider, hızlı ve gelişmiş bir denetim aracıdır. Screaming Frog's SEO Spider aracının kullanılması web site taraması ve tarama verilerini analiz ederek filtrelemesi açısından oldukça işlevseldir. Birçok farklı içeriğe sahip olan siteler için de oldukça uygun bir donanımı vardır. Ayrıca, elde edilen analiz sonuçları Excel dosyası olarak dışa aktarılabilmektedir.

Screaming Frog’S SEO Spider; bozuk link aramaları, geçici ve kalıcı yönlendirme aramaları, meta veri analizi, yinelenen içerik aramaları, robots.txt dosyasını ve diğer yönergelerin incelenmesi, XML site haritası oluşturma, site mimarisi analizi, AMP tarama ve doğrulama gibi temel işlevlere sahiptir. Site içi verileri gerçek zamanlı olarak istatistikler ve raporlar halinde sunmaktadır. Screaming Frog SEO Spider’ın “lite” sürümü ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Fakat, 500’den fazla URL’yi taramak ve Google Analytics entegrasyonu gibi daha gelişmiş özelliklere erişim sağlamak için lisans satın almak gerekmektedir.

 

3. Ahrefs


Ahrefs, özellikle anahtar kelime araştırması yapmak için işlevsel olan en iyi SEO araçlarından bir tanesidir. Anahtar kelimeler, sıralamada öne çıkmak için oldukça önemlidir. Ahrefs içerisinde bulunan anahtar kelime kısmı sayesinde, hedeflenen anahtar kelimenin zorluk derecesi ve aylık aranma hacmi hakkındaki bilgilere ulaşılmaktadır. Ahrefs, bağlantı profili oluşturma, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimleri için de kullanılmaktadır. Bu adımlar, web site yöneticilerine SEO stratejileri geliştirmeleri için kolaylık sağlamaktadır.  

Anahtar kelimelere ek olarak, alt kelimelerin belirlenmesi de önemlidir. Web sitenizde daha etkili SEO düzenlemeleri yapılmasını sağlar. Aranma potansiyeli yüksek olan alt anahtar kelimeleri kullanmak, ilgili aramalarda üst sıralarda çıkma ihtimalini arttırmaktadır.

 

4. SEMRush




 

SEMrush; Birçok rapora tek bir araç üzerinden ulaşılmasını sağlayan ücretsiz SEO araçlarından bir tanesidir. Web sitenize gelen bağlantıların analizi, belirli anahtar kelimeler ile arama yapıldığında sitenizin arama sonuçlarında sıralanıp sıralanmadığı, rakip sayfaların trafik analizi, bozuk linkler gibi birçok konuya hakim olmanızı sağlayan bir işlevselliğe sahiptir. Ayrıca, içerik pazarlaması için de kullanılmaktadır. SEMRush; web site yöneticilerine, içerik pazarlama sürecinde takip edilmesi ve yönetilmesi zorlayıcı olan işlerde yardımcı olmaktadır.

Semrush; kelime oranı, bağlantı oranı, backlink oranı, google sıralaması, sosyal medyada paylaşılan gönderi oranı ve meta açıklaması gibi veriler hakkında raporlar oluşturmaktadır. Ayrıca anahtar kelime bölümünü kullanarak içeriklerinizi zenginleştirmeye ve iyi bir SEO değerine ulaşmaya yardımcı olmaktadır.
 

5. Website Grader



 

Website Grader, web siteniz için kişiselleştirilmiş SEO fırsatlarını tespit etmek için geliştirilmiş ücretsiz bir araçtır. Performans, SEO, güvenlik ve mobil okunabilirlik olmak üzere dört başlık altında kişiselleştirilmiş raporlar sunmaktadır. Website Grader; sitenin sayfa boyutu, talebi, hızı ve diğer SEO değerlerini “performans” başlığı altında ölçmektedir. Sitenin duyarlılığı ve cihaz görünümleri doğrultusunda “mobil okunabilirlik” değeri belirlenmektedir. Sitenin güvenli bir şekilde kullanıcılarına hizmet verip vermediği “güvenlik” başlığı altında kontrol edilmektedir. Son olarak ise, Sitenin “SEO değeri” belirlenerek kullanıcıların siteye kolaylıkla ulaşma durumu değerlendirilmektedir.

 

6. Moz 


Diğer önemli SEO araçlarından bir tanesi olan Moz; Moz Pro ve Moz Local gibi farklı versiyonlara sahiptir. Ücretsiz olan sürümünde anahtar kelime keşfedeci, link keşfedici, moz bar, my online presence, ücretsiz domain analizi, ücretsiz konum denetimi gibi özelliklere sahiptir. Moz Pro ise; site denetimi, sıralama takibi, backlink analizi ve anahtar kelime araştırması yapmaya yardımcı olmaktadır.

Moz, web sitenizin performansını ciddi anlamda etkilemektedir. Özellikle organik site trafiğini arttırmak için sitenizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda yardımcı olmaktadır. Site optimizasyonuna değer katan önerilere ek olarak, Moz sektör metrikleri de sunabilmektedir.

 

Videoyu izleyin:

Sen de hemen E-ticarete başla