Dönemde döneme, tüketicilerin satın alma davranışları değişiklik göstermektedir. Ekonomik iniş çıkışların fazlaca olduğu bu dönemde, satın alma davranışlarına bağlı olarak dijital pazarlama stratejileri de değişmektedir. Bu haftanın blog yazısında, 2023’ de değişen satın alma davranışlarından ve dijital pazarlama stratejilerinden bahsedeceğiz.
Dünya genelinde ekonomik iniş çıkışların sıklıkla olması, belirsizlik hissini arttırmaktadır. Belirsizlik hissi, bilinçli bir planlama ve ürün araştırması yapmak için olan motivasyonu doğrudan etkilemektedir. Bu yıl sonu sezonunda alışveriş yapanları etkileyen belirsizlik hissinin yeni yılda da devam etmesi beklenmektedir. Dolayısıyla; 2023 boyunca yapılacak satışlarda, dijital kaynakların sıklıkla kullanılması ve kullanıcıların satın alımlar üzerinde daha fazla araştırma yapması beklenmektedir.
Google ve Ipsos'un kasım ayında yürüttüğü bir araştırmaya göre, yıl sonunda alışveriş yapanların % 20' si plansız bir satın alım gerçekleştirmektedir. Ancak, alışveriş yapanların % 80' i satın almadan önce araştırma yaptığını veya seçeneklere göz attığını belirtmektedir. Tüketiciler özellikle ürün satın almadan önce; mağaza puanı, müşteri yorumları gibi kaynaklardan yararlanarak karar vermektedir. 2023’ de e- ticarette başarılı olmak isteyen firmalar; sosyal kanıt, müşteri memnuniyeti gibi konuları dikkate alarak dijital pazarlama çalışmaları planlaması oldukça önemlidir.
Tüketiciler, yıl sonu döneminde bütçe dostu ve kaliteli olan ürün arayışındadır. Bu arayış sonucunda; indirim, promosyon, hediye çeki gibi bütçe dostu her seçenek değerli hale gelmektedir. Ürün veya hizmet fiyatı için aklında belirli bir bütçeyle araştırmasını yapan kullanıcılar için indirim güçlü bir araçtır. İndirim müşterilerin ürün ve mağaza ilgili kararlarını etkileme konusunda güçlü bir araç olsa da dikkate alınması gereken diğer başlıklar da bulunmaktadır. Yüksek yıldızlı ürünleri gösterme, ücretsiz teslimat ve iade teklifi bu başlıklar arasındadır. Yüksek yıldızlı ürünleri ön plana çıkarmak ve sipariş yerine getirme süreçlerindeki müşteri odaklı değişiklikler yapmak gibi davranış bilimi kökenli stratejik uygulamalar; indirimden daha etkili olabilmektedir.
Dijital kaynaklar, bütçe dostu ve kaliteli ürün arayan kullanıcılar için önemini korumaktadır. Yapılan bir ankette, tüketicilerin % 86' sı daha bilinçli kararlar verme konusunda online kaynaklardan yardım aldığını belirtmiştir. Ayrıca, yardım alınan birincil dijital kaynağın Google Arama Motoru olduğu görülmüştür.
2023’ de e- ticarette başarılı olmak isteyen firmalar, Google Ads'deki “Analizler” sayfasındaki yıl sonu sezonuyla ilgili arama trendlerini ve analizleri incelemelidir. Elde edilen analiz sonuçlarını dikkate alarak dijital pazarlama sürecini etkin bir şekilde yönetilebilmektedir. Analizlerden ve otomasyondan aynı anda etkin bir şekilde yararlanmanız, daha fazla tüketiciye uygun bir maliyetlerle ulaşmanızı kolaylaştırmaktadır.
Kullanıcılar, dijital kanalları yalnızca çevrimiçi satın alma için kullanmamaktadır. Fiziksel mağazaları ziyaret etmeden önce bilgi edinmek amaçlı da dijital kanallardan yararlanmaktadır. İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcılara dikkat çekici düzenlemeler yapmak, iyi bir fikirdir.
• İnternet sitenizde, ziyaret eden kullanıcıya yakın olan mağazalarınızı ön plana çıkarabilirsiniz.
• Kampanya dönemlerinde, dönemsel promosyonlarınızı göze çarpan görsellerle sitenizde yayınlayabilirsiniz.
• Sipariş yerine getirme süreçlerinde arabaya teslim alma gibi müşteri odaklı seçenekleri ekleyebilirsiniz.
Tüm bu adımlar sayesinde, kullanıcıların dikkatini olumlu yönde çekebilirsiniz.
Güçlü bir e- ticaret alt yapısı ve profesyonel ekip desteği, 2023’de değişen satın alma davranışlarına uyum sağlamanızı kolaylaştıran etkenlerdendir. Akıllı Ticaret’ in sunduğu güçlü alt yapı ve profesyonel ekip desteği ile 2023’ de başarıyı yakalayın!
Sen de hemen E-ticarete başla